Paikallinen MLL järjesti taas lapsille teatteria ja tilaisuudessa olleeseen arvontaan tein aiheeseen liittyvän kakun palkinnoksi. Laitan nyt tähän postaukseen muutaman vaihekuvan massapäällysteisen kakun teosta, koska minulta on viime aikoina monesti kysytty kakun tekoon liittyviä niksejä. Toivottavasti näistä kuvista on apua ja hyötyä! Korostan kuitenkin, etten ole ammattilainen enkä ole käynyt mitään kouluja alalle, joten jos joku kokeneempi huomaa jotain minkä teen vähän "vasenkätisesti", saa siitä oikein mielellään kertoa ja vinkata miten sen voisi tehdä paremmin.

1317107952_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Eli tässä ensin lopputulos ja sitten lähdetään katsomaan miten tähän päästiin.

1.

1317107502_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kokoa kakku vuoan reunuksen sisään. Minulla on tässä käytössä kakkuvuoka joka on itse asiassa pelkkä metallirengas, pohjaa tässä ei ole,  eli tuo rengas laitetaan uunipellille leivinpaperin päälle. Jos käytät irtopohjavuokaa, käytä pelkkää reunusta ja jätä pohjaosa pois. Laitan itse vielä reunuksen ja kakun väliin reunakalvon (eli tuollaisen muovikalvosuikaleen), mutta yhtä hyvin voi käyttää leivinpaperista taiteltua suikaletta. Kostuta ja täytä kakku normaalisti.

Vaihtoehtoisesti kakun voi täyttää myös tavalliseen kakkuvuokaan niin, että vuoraa vuoan kelmulla ja laittaa pohjimmaiseksi kerroksen, joka tulee valmiissa kakussa päällimmäiseksi. Kakku kumotaan tästä sitten tarjoilulautaselle ja näin siis pohjakerroksesta tuleekin päällimmäinen kerros.

2.

1317107557_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Täytetty kakku kääritään tiivisti kelmuun ja päälle laitetaan paino (paitsi jos kakun täyttää tavalliseen kelmutettuun vuokaan, painoa ei välttämättä tarvitse koska se vuoassa oleva alin kerros tulee siis kumouksen myötä päällimmäiseksi ja sehän painuu tasaiseksi jo ihan itsestään). Kakun annetaaan tekeytyä ja täytteen jähmettyä (mikäli siis on moussetäyte) useampia tunteja, mielellään seuraavaan päivään.

3.

1317107609_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tässä kakku kun vuoka ja reunakalvo on otettu pois. Tavoite siis on, että jo tässä vaiheessa kakku on mahdollisimman tasainen - helpottaa kummasti seuraavia työvaiheita ja lopputulos on siistimpi ja huolitellumpi. Tästä kakusta lähti tuosta yläreunasta pieni kerros kakkupohjaa irti, mutta tuon sai vielä onneksi kreemillä korjattua.

4.

1317107651_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kakun pintaan sivellään kreemiä*  kosteuseristeeksi ja tarttumapinnaksi massakuorrutteelle. Ole huolellinen tässä vaiheessa, paakut ja montut kostautuu massan laitossa! Laita kakku kylmään siksi aikaa, että kreemi jähmettyy ja kovettuu ihan kunnolla.

*Kreemeihin löydät ohjeita tuolta vasemman reunan kategorioista. Kaikki kreemithän on aika makeita, mutta työskentelyn kannalta on "makukysymys" mitä käyttää. Marenkikreemit on jotenkin kevyemmän ja ilmavamman oloisia, mutta myös sokerikreemistä saa pehmeän ja levitettävän kunhan antaa voin pehmetä riittävän kauan huoneenlämmössä.

Mikäli kakun tarjoaa piakkoin kuorruttamisen jälkeen, käy massan alle myös ohut kerros kermavaahtoa. Yön yli säilytyksessä kerma on riskialttiimpi vaihtoehto, sillä massa voi alkaa sulamaan kerman kosteuden takia. Poikkeuksena tässä on kuitenkin vaahtokarkkikuorrute (mmf) joka kestää hyvänä pidempäänkin vaikka alla olisikin kermavaahto. Näin olen kuullut ja myös itse todennut muutaman kakun kohdalla, sen suurempaa kokemusta tästä kermavaahdosta ei ole kun siis yleensä teen aina tuon kreemin.

5.

1317107693_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kauli kuorrutemassa ohuehkoksi levyksi tomusokeroidulla pöydällä - silikonikaulin on hyvä työväline tässä. Mikäli levy on liian ohut, massa saattaa repeillä kuorrutettaessa kakkua ja mahdolliset epätasaisuudet (joita ei siis kannattaisi olla...) näkyvät kyllä läpi. Sopiva vahvuus on n. 2-3 mm. Mittaa kakun halkaisija ja lisää siihen kaksi kertaa kakun korkeus - levy kannattaa kaulita kuitenkin reilusti suuremmaksi kuin tämä mitta, tällöin massan silottaminen kakun päälle on helpompaa.

Ison massalevyn kaulimisessa voi olla se hankaluus, että kaulimen pituus loppuu kesken ja kaulimen reunat painavat jälkiä massan pintaan. Pitkiäkin kaulimia on olemassa, itselläni on sellainen n. 50 cm pitkä silikoninen "pulikka" (jossa ei ole kahvoja). Jos tällaiselle ei ole kuitenkaan hirveästi tarvetta, voi pinnan jälkiä tasoitella  vaikka käsin hieromalla kun massalevy on vielä pöydällä ( tai pinnan tasoittajalla, jos sellaisen omistaa).

6.

1317107729_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Eli tässä kuva kun massa on nostettu kakun päälle - ja kokoa massalla on reilusti yli todellisen tarpeen. Tokikin tässä kävi niin, että massan oisi voinut nostaa keskemmällekin jolloin sitä olisi ollut tuolla oikealla puolellakin vähän enemmän, mutta tämän kakun kohdalla en ehtinyt antaa kreemin kovettua viimeiseen asti enkä sen takia uskaltanut alkaa nostamaan massaa pois kakun päältä ja laittaaa uudestaan. Jos kreemi on kunnolla jähmettynyt, massan voi siis nostaa kakun päältä pois ja kreemitys tai kakku ei kärsi mitään vaurioita. Mutta, tee siis niin kuin sanon äläkä niin kuin minä teen Nauru

7.

1317107769_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lähde tasoittamaan kakun päällinen. Minulla on tuo pinnan tasoittaja, mutta jos ei sitä omista, voi silottamisen tehdä myös käsin hieromalla. (Kuvauksen takia teen tässä nyt vasemmalla kädellä). Itse hieron ensin tuon pinnan yhdellä tasoittajalla ja sen jälkeen vielä tuon reunuksen (siis päällisen ja sivureunan "kulman") kahdella lastalla niin, että toinen lasta kulkee sivureunaa pitkin ja tuolla päällä olevalla lastalla tökin sitä sivureunan lastaa vastaan jotta saisin terävän kulman aikaiseksi. Ymmärsittekö, vähän pöljästi selostettu?

8.

1317107819_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ala painelemaan massaa kiinni kakun reunoihin ylhäältä alas päin kämmensyrjällä. Levitä alareunan ryppyjä tasaisesti pitkin matkaa ja vedä niitä varovasti ulos- ja alaspäin jotta saat alareunan siistiksi.

9.

1317107870_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Leikkaa ylimääräinen massa pois sinulle sopivalla välineellä: pizzaleikkurilla, taikinapyörällä, marsipaanileikkurilla, terävällä veitsellä tms. Työvälineen sopivan kulman oppii kokeilemalla - kakkuun päin liian vinossa kulmassa tehty leikkaus leikkaa massan liian lyhyeksi jolloin se tavallaan nousee ja jättää alareunan paljaaksi. Liian pitkäksi jätetty reunakaan ei ole siisti, ellei sitä sitten muotoile esim. simpukkatyökalulla, niinkuin vaikka näissä vihreissä rippikakuissa. Ja jos homma nyt sattuu menemään mönkään, älä ole moksiskaan, ainahan reunaan voi tehdä vaikka jonkun punosjutun...

10.

1317107952_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 Puhdista tomusokerit kakun pinnasta sudilla ja jos ei pelkästään sillä lähde, kastuta sutia (tai vaikka paperia/ puhtaan astiapyyhkeen kulmaa) väkevällä kirkkaalla viinalla ja pyyhi sillä sokerit pois. Viina haihtuu ja kuivuu nopeammin kuin vesi eikä siten syö kakkuun reikiä. Koristele kakku lopuksi mielesi mukaan.

Massakuorrutteinen kakkuhan säilytetään sitten jääkaapissa ilman kupua - kuvun alla pinta alkaa "hikoilemaan".

Tälle kakulle tuli korkeutta aika huimasti:

1317107911_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Vaalea pohja (en muista monenko munan). Tein pohjan osin hedelmäsokeriin ja siitäkin on nyt oppirahat maksettu... Pohjasta tulee hiukka erimakuinen, vähän makeampi kuin normisokerilla joten sokerin määrää voi vähentää normaaliin verrattuna.  Paiston kohdalla tulee muistaa alentaa uunin lämpötilaa parisenkymmentä astetta normaaliin verrattuna, sillä hedelmäsokeri ottaa väriä nopeammin kuin tavallinen sokeri.

Kostutus vaniljamaidolla

Täytteinä vadelmaisempi vadelmatäyte sekä lemon curd-sitruunatäyte

Eristeenä sokerikreemi ja kuorrutus sokerimassa-marsipaania.

Kuva maalattu pastavärein marsipaanille.