Eilen aamulla leivottiin sämpylöitä, edellisestä kerrasta onkin vierähtänyt jo lähes pari kuukautta. Yleensä yritän aika usein tehdä näitä, koska säästö ostosämpylöihin verrattuna on huima - samoin kuin maku! Nytkin saatiin n. 50 sämpylää ja hinnaksi tuli kuutisen euroa!
Ohje on Myllärin kokojyväpitoinen sämpyläjauhoseos- pussin kyljestä. Eilen tein annoksen kaksinkertaisena.
Myllärin sämpylät , n . 24 kpl
5 dl vettä tai maitoa
50 g hiivaa
1 rkl sokeria tai siirappia (ite käytän siirappia)
1/2 rkl suolaa
50 g voita tai 1/2 dl öljyä (voilla aina parempaa...)
12 dl Myllärin sämpyläjauhoseosta (nyt korvasin osan Kuidukas kolmen viljan leseseos- seoksella, laitoinkohan n. 4 dl - sämpylöistä tuli tosi hyviä ja "rapsakoita")
- Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää sokeri/siirappi ja suola sekä alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää voi alustuksen loppupuolella. Jätä taikina pullataikinaa pehmeämmäksi. Kohota taikina kaksinkertaiseksi.
Leivo sämpylät kohonneesta taikinasta ja kohota ne pellillä hyvin. Paista n.15 min 220 asteessa. Kostuta sämpylät sumutepullolla heti paiston alussa. Voit kostuttaa sämpylät myös ennen uuniin laittoa ja sirotella pinnalle unikon- tai pellavansiemeniä. (Minä kyllä kostutan ennen uunia ihan pullasudilla varovasti).
Ai että on namia hiukka lämpimänä, päälle levite ja juustosiivu, kyytipojaksi kylmää maitoa!
Viimeinen pellillinen meinas unohtua uuniin, kun pikkuneiti keksi äitille muuta puuhaa...
Siis purkkaa hiuksissa ja oli kyllä saanut hierottua sen niin hyvin kiinni, että eihän sitä saanut irti! Onneks oltiin illaksi sovittu hiustenleikkuu tuttumme luo ja ei muuta kuin koko hiusnippu pois. Hyvän päivän neiti siis valitsi tähän sotkuunsa