Paikallinen MLL järjesti tänään lasten pikkujoulut. Tapahtumassa oli mm. arvontaa, johon leivoin palkinnoksi jouluhalkoa. Tämä on Todellista Herkkua, melko suuritöinen mutta vaivan arvoinen! (paitsi että nyt en tällä päässyt herkuttelemaan). Tämä on muodostunut meidän perheen joulukahvipöydän perinteeksi, olen jo monena jouluna tätä  tehnyt ja tulen tekemään tänäkin vuonna. Siis joulua odotellessa...Silmänisku Halon voi onneksi tehdä jääkaappiin huoletta jo pari päivää ennen tarjoilua, joten ei mene koko aatonaatto leipoessa!

1258742529_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

JOULUHALKO

Pohja

3 munaa

1 1/2 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

1/2 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Täyte

2 keltuaista

1 dl tomusokeria

1 1/4 dl maitoa

1 tl vanilliinisokeria

125 g voita

100 g suklaata (ite käytän maitosuklaata, mikäli pitää vahvemmasta mausta voi käyttää myös taloussuklaata/muuta tummaa suklaata)

1/2 dl kuohukermaaa

Kuorrutus

175 g voita

2 keltuaista

1 1/2 dl tomusokeria

2 rkl kaakaojauhetta (taas maun mukaan, minä laitan kaakaojuomajauhetta, mutta jos haluaa vahvemman maun/tummemman kuorrutteen voi käyttää kaakaojauhetta)

1 rkl rommia tai konjakkia (en koskaan laita)

1 rkl vahvaa kahvia

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe ja kääntele ne muna-sokerivaahtoon varovasti. Levitä seos leivinpaperille ja paista uunin keskitasolla n. 5-7 min. Kumoa paistettu levy pyyhkeen päälle ja valmista täyte.

Sekoita kattilassa keltuaiset, tomusokeri ja maito. Nosta kattila liedelle ja keitä seosta koko ajan sekoittaen kunnes se sakenee. Nosta seos syrjään jäähtymään ja lisää jäähtyneeseen kiisseliin vaniljasokeri.

Vaahdota voi. Lisää hyvin jäähtynyt vaniljakiisseli voihin pienissä erissä.

Paloittele suklaa ja sulata se kerman kanssa kattilassa tai mikrossa. Anna jäähtyä hetki ja lisää sitten voi-vaniljakiisseliseokseen. Nosta täyte jääkaappiin jäähtymään ja jähmettymään tunniksi ja valmista sillä aikaa kuorrutus.

Vatkaa voi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset yksitellen joukkoon. Lisää muut aineet ja vatkaa tasaiseksi.

Kokoa halko. Levitä täyte pohjalevylle ja rullaa levy napakaksi kääretortuksi. Kuorruta halko joko pursottamalla kuorrutusta tai levittämällä se veitsellä. Nosta halko jääkaappiin. Kun kuorrutus on jähmettynyt, suojaa halko käärimällä se esim. voipaperiin. Koristele esim. sokerimassasta tehdyillä tähdillä.