Pikku konemiehemme synttäreitä juhlittiin tänään vähän etuajassa, koska en enää yhtään lähemmäksi joulua halunnut niitä jättää.

Tarjolla oli voikkaria, karjalanpiirakoita ja munavoita, täytekakkuja, tryffeleitä, piparisia juustokakkuja, pipareita ja marmoribrownieita. Tarjoiluihin halusin joulun makuja, mutten kuitenkaan ihan torttulinjaa koska haluan pitää synttärit synttäreinä ja joulun jouluna.

Pipariset juustokakut (ohje Pirkka-lehdestä nro 12/2004)

1260729776_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1 pkt (500g )piparitaikinaa

Täyte

200 g maustamatonta tuorejuustoa

150 g ranskankermaa

½ sitruunan raastettu kuori

2 rkl sitruunamehua

1 rkl maissitärkkelystä

2 tl vanilliinisokeria

2 keltuaista

1 dl sokeria

(½ dl rusinoita)

2 valkuaista

Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli kumpikin pala ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja leikkaa sen jälkeen kumpikin levy kuuteen neliöön (koko n. 9x9 cm). Leikkaa kulmia pois, jotta saat palasista lähes pyöreitä. Voitele ja jauhota 12 kappaleen muffinipelti. Asettele taikinapalat kolojen pohjalle ja reunoille. Painele niin, että taikina ulottuu kolojen yläreunaan asti. Varmista, että pohjat pysyvät ehjinä: paikkaa koloja tarvittaessa ylimääräisellä taikinalla. Nosta pelti jääkaappiin jähmettymään.

Sekoita tuorejuusto, ranskankerma, sitruunankuori, vanilliinisokeri, keltuaiset ja rusinat keskenään. Sekoita maissitärkkelys sitruunamehuun ja lisää täytteeseen. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja nostele täytteen sekaan. Jaa täyte muffinipellin koloihin.  Paista 175 -asteisen uunin alimmalla tasolla n. 20 min. Anna jäähtyä kunnolla ennen irrottamista ja tarjoa kylmänä esim. kahvipöydässä tai koristele kakut jälkiruoaksi.

  • Minä tein nyt ajanpuutteen vuoksi ihan valmistaikinasta ja hyviä saa niinkin. Ja sitäpaitsi itse tehty taikina (ainakin mun ohjeella) on sen verran murenevaa, etten ole siitä saanut näitä niin hyvin onnistumaankaan.

Tryffelit (Ohje leivontaherkut-keräilysarjasta) n. 40 kpl

1260729693_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1 dl kuohukermaa

2 rkl voita/margariinia

200 g tummaa suklaata

1 rkl rommia /appelsiinimehua

Kiehauta kerma ja rasva kattilassa, ota kattila liedeltä. Paloittele suklaa ja sekoita palat kerman ja rasvan joukkon, anna suklaan sulaa. (Jos suklaa ei meinaa sulaa, lämmitä seosta miedolla lämmöllä. Seos ei saa kuitenkaan kiehua, koska silloin suklaa kokkaroituu). Mausta seos rommilla /appelsiinimehulla.

Anna seoksen jähmettyä jääkaapissa n. 2 tuntia ja pursota/tee nokareita kahdella lusikalla leivinpaperin päälle. Anna nokareiden jähmettyä jääkaapissa toiset 2 tuntia. Kierittele tryffelit sen jälkeen kaakaojauheessa.

Marmoribrowniet (ohje leivontaherkut-keräilysarjasta)

1260729814_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pohja

100g tummaa suklaata

100 g voita

3 munaa

1 ½ dl sokeria

½ rkl vaniljasokeria

n. 2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Kuorrute:

n. 100 g tummaa ja n.100 g valkoista suklaata

Paloittele suklaa kattilaan, lisää rasva ja anna sulaa miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä. Lisää munat, sokeri, vaniljasokeri, jauhot ja leivinjauhe. Sekoita taikina tasaiseksi. kaada taikina leivinpaperin päälle uunivuokaan, paista uunin keskiosassa n. 20 min.

Piirakan ollessa uunissa rouhi kuorrutetta varten suklaat pieniksi paloiksi. Kun piirakka on kypsä, ripottele suklaarouhe lämpimän pohjan päälle. Levitä kuorrute hieman epätasaisesti, jotta pinta jää aaltoilevaksi. Anna jäähtyä kunnolla ennenkuin leikkaat piirakan ruuduiksi.

  • Uunipellille kannattaa tehdä pohja-annosta ainakin puoltoistakertasena ja kuorrutetta samoin himppusen enemmän.
  • Tämä oli jännä mokkapalojen ja cookie-keksien sekoitus, ei vedä vertoja mokkapaloille mutta ihan hyvää.