Pakastinta kaivellessa huomasin, että jostain syystä nyt ei ole mustikat tehneet kauppaansa entiseen malliin. Siispä niitä tuhoamaan ja piirakkaa leipomaan! Tämän piirakan pohja on tosi makuisa, luultavasti sen takia, että taikinaan tulee aika paljon perunajauhoja joka pehmentää ja kuohkeuttaa taikinaa kuin taikinaa.
Marjapiirakka
Pohja (tosi reilu annos, eli tästä saa kaksi n.25-27 cm halkaisijaltaan olevaa piirakkaa)
Minä tein pohjan puoltoistakertasena ja sain siitä paksun pohjan 25x35 suorakaiteen muotoseen vuokaan
200 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
2 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Täyte (pohjasta tulee tuolla ohjeella kaksi piirakkaa ja sillon täyteohjeen saa tehdä puoltoistakertasena)
1 ½ dl kermaa TAI 2 dl vaniljakastiketta
2 munaa
1 rkl perunajauhoja
1 dl sokeria
(½ dl sitruunamehua jos täytteeseen laittaa kermaa)
2 tl vaniljasokeria
marjoja, esim. mustikkaa ja vadelmaa
Tee pohja: vatkaa pehmennyt voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen rivakasti vatkaten joukkoon (älä kuitenkaan vatkaa sähkövatkaimella). Sekoita keskenään vehnäjauhot, perunajauhot, vaniljasokeria ja leivinjauhe ja lisää sitten taikinamassan joukkoon. Älä vatkaile taikinaa turhaan, jottei sen rakenne kärsi. Voitele ja jauhota piirakkavuoka ja taputtele taikina jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja nosta taikinaa vähän reunoillekin.
Sekoita täytteen aineet keskenään marjoja lukuunottamatta. Kaada seos pohjataikinan päälle ja lisää marjat ripotellen pinnalle. Jos käytät mustikoita, pyörittele ne perunajauhoissa ennen piirakan päälle lisäämistä, näin saa estettyä (ainakin vähän) sen, ettei mustikkamehu tuhri koko piirakkaa ja tee siitä liian vetistä.
Paista 200 asteessa n. 30-40 min.