Pääsiäisvieraiden kanssa maisteltiin kahvipöydässä tällaista torttua. Ohje on kirjasta Tee hyvä kakku - kodin kakkukoulu (Sirpa Talka. WSOY). Torttu oli ihanan raikasta ja pirteää, keväisen tuntuista.

1270473867_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

POHJA (mielestäni pohjan vois tehdä puoltoistakertasena)

2 1/4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

3/4 dl sokeria

2 tl vanilliinisokeria

1 kananmuna

50 g huoneenlämpöistä voita

TÄYTE

1 tlk (175/312 g) mandariineja

500 g rahkaa

3 dl maitoa

1 ½ dl sokeria

1 tl vanilliinisokeria

1 ps vanilliinikastikejauhevalmistetta

1 sitruunan kuori raastettuna (riippuu tietenkin sitruunan koosta)

½ sitruunan mehu (koosta riippuen, lisää maistellen)

MARENKI

3 munanvalkuaista

1 dl hienoa sokeria

- Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään, lisää sokeri, vanilliinisokeri, kananmuna ja voi. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi (jotta se ei muutu liian murenevaiseksi).

- Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille (HUOM!mielestäni pohjataikinaa ois saanut olla himppu reilumminkin, koska täyteannos on kuitenkin niin iso. Tästä ei tullut kovin korkeat sivureunat. Ja toinen huom! Vuoan pohjalle, pohjan ja reunuksen väliin, kannattaa pingottaa leivinpaperi - helpottaa kummasti valmiin tortun siirtelyä).

- Pane mandariinit siivilään valumaan.

- Sekoita keskenään täytteen muut aineet.

- Jaa mandariinit torttupohjalle. Levitä päälle täyte.

- Paista torttua 160 asteessa uunin alaosassa 1 tunti.

- Kun torttu on kypsä, valmista marenki. Vispaa munanvalkuaiset vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri vähitellen seosta samalla vispaten. Marenki on valmista, kun se on kiiltävää, kovaa ja pysyy kulhossa vaikka sen kääntäisi ylösalaisin.

- Jaa marenki kakun päälle (tai pursota, kuten minä tein). Paista vielä uunin yläosassa kymmenisen minuuttia eli  kunnes marenki on saanut kauniin värin (tämä on suoraan kirjan neuvo, mutta Karamelli Cakesin Mira oli tehnyt vastaavanlaista torttua ja paistanut marenkia 100 asteessa 45 minuuttia. Lopputulos oli ollut valkoinen, rapea marenki. Minun tortussani marenki oli vaahtomaista - toki senkin takia, että torttu neuvotaan tekemään tarjoilua edeltävänä päivänä ja tottahan toki marenki jääkaapissa kostuu).

- Siirrä huoneenlämpöiseksi jäähtynyt kakku kylmään ja tarjoa hyvin kylmänä seuraavana päivänä.

- Kirjan vinkki! Jos et malta odottaa kakun tekeytymistä seuraavaan päivään, on täytteeseen lisättävä kananmuna tai kaksi .