Paikallisesta Marttaliitosta otettiin yhteyttä ja kysyttiin, tulisinko opettamaan heille marsipaaniruusujen tekoa. Ohhoh, sanoin minä, enhän minäkään tässä ammattilainen ole ja hiomista vaatii vielä moni juttu. Lupauduin kuitenkin kertomaan ja opettamaan sen minkä osaan ja viime lauantaina sitten kävin Marttatapaamisessa. Hauskaa oli ja kuuleman mukaan ihmiset tykkäsivät kovasti "kurssista". Hyvä näin. Ja nöyrä kiitos Martoille ihanista sanoista ja tästä tilaisuudesta, olin tosi hämilläni ja hämmästynyt yhteydenotosta.

Tapoja on monia ruusujen tekoon, alla joitain vaihekuvia siitä miten minä ruusuni teen. Ensin tarvikelista:

-sokerimassaa ja/tai marsipaania (minä käytän näitä yhdistettynä eli kumpaakin suunnilleen saman verran)

-pasta-/elintarvikevärejä halutessasi värjätä massaa

-silikonialusta/leivinpaperia (minä käytän leivinpaperia. Silikonialustakin on, mutten ole vielä tullut sinuiksi sen kanssa...)

-tomusokeria

-nuolija

-terävä veitsi

-tuorekelmua

-foliota

Ja tästä se lähtee:

1272012908_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Hiero leivinpaperin pintaan kevyesti tomusokeria (tomusokeria ei tarvitse olla irrallaan paperin pinnassa, eli hiero pieni määrä sokeria leivinpaperiin niin, että se tavallaan häviää paperin pintaan). Tai vaihtoehtoisesti käytä silikonialustaa, senkin kanssa joutunee kuitenkin käyttämään hiukan tomusokeria. Pyöritä massasta pötkö ja ota siitä palasia periaatteella isot palat, isot terälehdet ja pienet palat, pienet terälehdet. Muutama palanen voi olla pienempikin ja loput sitten suunnilleen tasakokoisia. Ite en kyllä jaksa mittailla niitä minkään mitan mukaan eli ihan silmämääräisesti mennään Hymy

1272012987_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pyörittele palasista pallot. Minä tykkään ottaa palasen toiseen kämmeneen ja toisen käden sormenpäillä sitten pyöritellä. Makuasia ja tottumuskysymys.

1272013069_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Paina pallo tomusokeroidulla peukalonpäällä litteämmäksi. Kertapainasu riittää, kohta ohennellaan lisää. Ja ei hätää, sormenjälkiä ei jätetä, ne häviää kyllä. Silmänisku

1272013107_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ohenna litistettyä palasta nuolijan kulmalla siten, että kevyesti vedät massaa ylös-ja sivullepäin. Yritä leventää palasta enemmän kuin pidentää (eli siis pyri pitämään terälehden muoto aika pyöreänä, ei pitkulaisena). Ohenna noin kaksi kolmasosaa lehden koosta - alareuna saa jäädä paksuksi, älä ohenna sitä. Terälehdestä saa tulla yläreunastaan läpikuultavan ohut. Minä pidän toisen käden sormella kiinni tuosta paksusta osasta samalla kun ohennan reunoja, mutta tässä tietenkin tarvitsin kuvausta varten sen toisen käden. Jos tuntuu, että tämä vaihe vie aikaa, suojaa loput palaset  (ja valmiiksi ohennetut terälehdet) tuorekelmulla, jotta ne ei rupea kuivumaan.

1272013184_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ota pienin terälehti käteesi tasainen puoli itseesi päin, ohentamaton reuna alaspäin. Kiepauta terälehti kevyesti sormenpäillä itsensä ympäri.

1272013228_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Huono kuva, sori! Mutta kuitenkin, lisää toinen terälehti siten, että sen keskikohta tulee siihen, mihin äsken muodostui keskusterälehden "sauma". Voit muotoilla terälehden yläreunoja kevyesti ulospäin kaartuvaksi. Lisää tämän jälkeen terälehdet samoin, eli uusi aina siten, että se on osittain edellisen terälehden päällä. Tuosta kuvastakin jos näkyy tuo päällimmäisen terälehden muodostama sauma, niin tuohon saumakohtaan laittaisin uuden terälehden (ja siis siten, että uuden terälehden keskikohta on tuossa sauman kohdalla). Huolehdi myös siitä, että uudet terälehdet on aina tavallaan pikkuisen ylempänä kuin keskusterälehdet - näin keskus "uppoaa" ruusun sisälle eikä nouse sieltä korkeana tornina esiin.  Pieniin ruusuihin minulla menee 5-7 terälehteä, isompiin 8-10. Toki voi tehdä mahtavia jopa parinkymmenen terälehden ruusujakin.

1272013266_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kun ruusussa on mielestäsi tarpeeksi terälehtiä, katkaise alhaalla näkyvä ylimääräinen "häntä" varovasti veitsellä leikaten. Minulla tahtoo joskus tässä vaiheessa ruusu vähän menettää muotoaan, muotoile vielä tarvittaessa leikkauksen jälkeen ruusu takaisin muotoonsa. Nyt olen kyllä löytänyt tavan, jolla leikkaus onnistuu paremmin - käytän tasalaitaista terävää veistä ja sillä vähän "nykyttäen" leikkaan ylimääräisen pois. Älä jätä "häntää" turhan pitkäksi, muutoin ruusu on kakun päällä vähän kuin lennossa.  Pyri myös tekemään leikkauspinnasta tasainen, näin saat ruusun aseteltua helpommin kakun päälle.

1272013304_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kuivata ruusut esim. grillitikun nokassa tai foliosta muotoillussa kupissa - muista laittaa alle tomusokeria, jotta ruusut eivät tartu kiinni! Minulla on käytössä jääkaapin mukana tullut kananmuna"kenno". Toki pienet ruusut voi kuivattaa tasaisella alustalla ilman sen kummempaa kuivatusastiaa, mutta isompien ruusujen terälehdet voivat tarvita vähän tukea etteivät ne lerpahda liian alas. Tässäkin on kuitenkin kikkakolmosena tukea terälehtiä alhaalta päin esim. foliopalasilla.

Toivottavasti näistä kuvista on jollekin apua, vähän hankala yrittää kuvin ja sanoin selittää miten käytännössä tekee!