1276536156_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Vähän erilainen leivonnainen, piirakan ja kakun yhdistelmä. Ihan kivan makuinen ja tämmöinen piirakka sopii myös pakastettavaksi. Tämä versio oli kuitenkin ihan testausmielessä tehty ja omalla porukalla tätä maisteltiin, joten sai jäädä näin tylsän näköseksi päältä. Oisko kellään vinkkejä miten tätä vois koristella vieraille?

OMENAKÄTKÖ

POHJA

180 g vehnäjauhoja

1 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

150 g voita

½ muna

TÄYTE

esim. omenaa + kanelia +sokeria (minulla tähän meni 3 keskikokoista omppua)

PÄÄLLE

1 ½ munaa

1 dl sokeria

25 g voita

½ dl kiehuvaa vettä

1 ½ dl vehnäjauhoja

½ tl leivinjauhetta

 - Laita pohjan jauhot, sokeri ja leivinjauho kulhoon ja lisää paloiteltu, hiukan pehmennyt voi. Nypi seos murumaiseksi. Riko muna erilliseen astiaan ja vatkaa sen rakenne rikki, jotta saat siitä puolet lisättyä taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi. Laita taikina hetkeksi kylmään ja kuori ja kuutioi/viipaloi sillä aikaa omenat.

-Laita halkaisijaltaan n.26 senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele ja jauhota reunat. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja nosta sitä myös reunoille. Lado omenat pohjan päälle, ripottele pinnalle sokeria ja kanelia, ehkä hiukan hunajaakin. Kypsennä piirasta uunin alatasolla 175 asteessa 15 minuuttia.

-Valmista päällitaikina. Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sulata voi, lisää vesi ja kiehauta seos. Lisää voi-vesiseos kiehuvana munasokerivaahtoon voimakkaasti vatkaten. Lisää jauho-leivinjauhoseos vaahtoon vasta kun piirakkapohja on valmis (anna pohjan olla uunissa n. 10 minuuttia ennen kuin alat tekemään päällitaikinaa, silloin nämä valmistuvat samaan aikaan). Ota piirakka uunista ja kaada kakkutaikina omenoiden päälle tasaiseksi kerrokseksi. Jatka kypsentämistä n. 30 minuuttia kunnes pintataikina on kypsä tikulla kokeiltaessa. Peitä pinta tarvittaessa leivinpaperilla (jos se alkaa tummua liikaa eikä taikina kuitenkaan ole sisältä kypsä).

Anna jäähtyä, tarjoa kylmänä esim. vaniljakastikkeen kanssa.