Sain salaiselta leivontaystävältäni elokuun paketin mukana luumupiirakan ohjeen. Totuuden nimissä täytyy sanoa, että arastelin alkaa tekemään tätä piirakkaa, koska jotenkin olen aina mieltänyt etten tykkää luumupiirakasta, vaikka luumuista tykkäänkin (tosin niitäkään en ole nyt pitkään, pitkään aikaan syönyt). Mutta, mutta - tämä oli herkullista! Luumut kuuluvat varmastikin enempi syksyyn, mutta tästä tuli kyllä aivan jouluinen olo - luumun ja kanelin tuoksut veivät ajatukset ihan pakosta loppuvuoden ihanaan juhlaan. Maistelin tätä vielä hiukan lämpöisenä vaniljakastikkeen kera.

Kiitos Slyni, että opetit minulle luumupiirakan maistuvuuden ja palautit mieleeni luumujen herkullisuuden! Hymy

1314974638_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Leikkauskuva, joka ei ole kyllä yhtään taiteellinen, sommiteltu eikä siistitty, mutta niin totuudenmukainen Silmänisku :

1314974788_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

LUUMUPIIRAKKA  (Ruokalehti 10/05)

Taikina:

150 g margariinia/voita

½ dl sokeria

4 dl vehnäjauhoja

3-4 rkl kylmää vettä

Voiteluun: 1 valkuainen ja keltuainen

Täyte:

8-10 isoa luumua

3 rkl margariinia/voita

2 rkl perunajauhoja

3/4 dl fariinisokeria

1 tl kanelia (mulla tais kyllä hurahtaa vähän reilummin, muttei haitannut)

  - Leikkaa rasva pienemmiksi paloiksi. Sekoita sokeri ja jauhot keskenään yleis-tai monitoimikoneen kulhossa. Lisää rasva pienissä erissä koneen käydessä (minä nypin taikinan käsin). Kun seos muuttuu ryynimäiseksi, lisää kylmä vesi. Sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri taikinapallo kelmuun ja nosta viileään puoleksi tunniksi.

- Pese luumut, halkaise ja poista kivet.

- Jaa taikina kahteen osaan ja kauli molemmat pyöreiksi levyiksi. Nosta toinen kaulinta apuna käyttäen vuorattuun irtopohjavuokaan tai piirasvuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja voitele kevyesti vatkatulla valkuaisella, jotta pohja ei kostu. Nostele taikinapohjan päälle luumun puolikkaat ja ripottele pinnalle rasvanokareet sekä perunajauho-fariinisokeri-kaneliseos. Nosta toinen taikinalevy vuoan päälle, painele reunat ja siisti veitsellä. Pistele pintaan höyryaukkoja haarukalla ja voitele piirakka vatkatulla keltuaisella. Paista 175 asteessa n. 30-45 minuuttia.