1253120208_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1253120166_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kyökkipiika Katille lähti arvontapalkintona mm. tällä mallilla tehty enkeli (nämä kuvassa olevat tosin ovat vanhempaa tuotantoa, Kati sai sinisiipisen enkelin, jolla oli vaalea sädekehä ja "runko" oli hopeanväristä lankaa).

Ohje löytyy helmiaskartelukirjoistakin, mutta laitan sen nyt tähänkin.

Tarvikkeet:

-Ohutta rauta-, teräs-, tai kuparilankaa (esim. Tiimarista saa erivärisinä)

-Iso helmi enkelin pääksi, halkaisija n. 8mm

-34 helmeä mekkoon ja käsiin, halkaisija n.4 mm

-50-60 kpl vielä pienempiä helmiä sädekehään ja siipiin

-Sivuleikkurit/katkaisupihdit (ohut lanka katkee kyllä ihan tavan saksillakin)

-Purkin kansi/kangaspala jolla helmet pysyvät eivätkä karkaile

Työohje:

-Otetaan n. 70 cm valittua lankaa (ite otan aina summamitalla reilumman pätkän, ettei lopu kesken)

-Taita lanka puoliksi ja tee puoliväliin selvä vekki merkiksi.

-Pujota lankaan ensin alimman kerroksen 7 helmeä ja heti perään seuraavan kerroksen 6 helmeä, siis 13 helmeä peräkkäin. Jaa helmet niin, että langan keskikohtamerkin toisella puolella on 6 ja toisella puolella 7 helmeä.

-Pujota kuuteen helmeen toisesta päästä vastaan langan toinen pää (eli saman helmen sisällä menee tämän jälkeen kaksi lankaa). Kiristä langanpäistä tiukalle. Nyt sinulla on valmiina mekon kaksi alinta riviä, 7:n ja 6:n helmen rivi.

-Pujota lankaan nyt 5 helmeä ja langan toinen pää kaikkien helmien läpi toisesta suunnasta vastaan. Kiristä lanka napakalle.

- Jatka helmirivien tekemistä tällä tavalla, aina yksi helmi vähemmän kuin edellisellä rivillä, kunnes tulee vain yksi helmi. Käytä lankoja vuorotellen, jotta työn loppuvaiheessa ei käy niin, että toinen lanka on liian lyhyt... Siis jos esim. tällä kiekalla pujotit helmet vasemmalta tulevaan lankaan ja oikealta tulevan langan pujotit helmien läpi, tee seuraavalla kiekalla päinvastoin: helmet siihen lankaan joka oli äsken pujotuslanka ja pujottelu sillä langalla, johon äsken laitoit helmet.

- Kun on lisätty yksi helmi ja langat tulevat ulos helmen vastakkaisista päistä, pujota toiseen lankaan 3 helmeä kädeksi. Palaa samalla langalla takaisin kahden ensimmäisen käsihelmen läpi. Kiristä napakasti.

- Tee toinen käsi samalla tavalla toisella langalla.

- Pujota langat ylimmäisen mekkohelmen läpi vastakkaisilta sivuilta. Nyt langat tulevat siis ulos ylimmän mekkohelmen vastakkaisilta sivuilta.

- Pujota sitten molemmat langat ison, pääksi tulevan helmen läpi vastakkaisilta sivuilta ja kiristä niin, että helmi asettuu hyvin mekon yläpuolelle.

- Ota tämän jälkeen sädekehähelmet ja pujota niitä haluamasi määrä lankaan (määrä riippuu siis siitä, kuinka korkean ja suuren sädekehän haluat). Pujota toinen lanka helmien läpi vastaan ja molemmat langat vielä päähelmestä vastakkain. Kiristä, jotta sädekehä asettuu kauniisti paikalleen, tarvittaessa muotoile lankaa.

- Kierrä langat 1. käsihelmen ja ylimmän mekkohelmen välistä (siis "kainalosta") ja pyöräytä ne takana ristiin.

- Nyt on siiven vuoro, ensin tehdään yläreuna. Pujota ensin toiseen lankaan n. 8-10 siipihelmeä (tämä siis alkuperäisen ohjeen mukaan, minä laitan kyllä enemmän, n.12-13 kappaletta. Riippuu taas siitä, kuinka suuret siivet haluat. Ja tietysti siitä, minkä kokoisia helmiä käytät). Pujota uudestaan toiseksi viimeisestä helmestä ja kiristä napakasti. Ole tarkkana, ettei lankaan jää löysää koska silloin helmet pääsevät liikehtimään ja jää rakoja. Tämä on se vaikein vaihe, mutta kikkailemalla onnistuu!

-Lisää helmiä vielä n.12 kappaletta (minun enkeleissä ehkä n. 15-16) ja kieputa lanka tiukalle mekon helmirivien väliin (niiden rivien, joissa kaksi ja kolme helmeä).

- Tee toinen siipi samalla tavalla toiseen lankaan.

- Kun molemmat siivet on valmiit, yhdistä langat takana kiertämällä ne yhteen. Lankoja voi kiertää pidemmänkin matkan, jolloin tulee yksisäikeinen ripustuslanka (johon sitten tietenkin kannattaa tehdä lenkki ripustusta varten).Näin on tehty kuvissa olevissa enkeleissä. Lankoja voi myös kieputtaa takana vain muutaman kiekan yhteen, jättää suuremman lenkin ja liittää langanpäät taas ylhäällä yhteen.

Enkelin kokoa voi muuttaa lisäämällä helmien määrää jo ensimmäisellä kerroksella. Ja tietenkin voi käyttää suurempia helmiä, jolloin automaattisesti tulee suurempi enkelikin. Käytä erivärisiä helmiä ja lankoja, jolloin saat vaihtelua enkelin näköön!