Eilen vietettiin naisten saunailtaa (kiitos vain emännälle!) ja sattui sopivasti, että piti jääkaapista käyttää aineita pois ennen vanhenemista. Tätä piirakkaa syötiin sitten jälkkäriksi suolaisten herkkujen jälkeen. Ja herkkua oli tämäkin!

1280999696_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1280999786_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

RAPARPERI-RAHKAPALAT (ohje Sirpa Talkan kirjasta "Tee hyvä kakku- kodin kakkukoulu")

Pohja

175 g margariinia

1 ½ dl sokeria

1 munankeltuainen

5 dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

3 tl vaniljasokeria

1 rkl vettä

RAPARPERIHILLOKE

500 g raparperia

tilkka vettä

1 dl sokeria

TÄYTE

500 g maitorahkaa

1 prk kermaviiliä

3 kananmunaa

1 munanvalkuainen

1 rkl vanilliinisokeria

2 dl sokeria

½ dl perunajauhoja

2 rkl sitruunamehua

½ dl raparperimehua hillokekattilasta

Tee näin:

- Vuoraa uunivuoka (20x30 cm) leivinpaperilla

- Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää joukkoon keltuainen (säästä valkuainen täytettä varten).

- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos voi-sokerivaahtoon.

- Ota taikinasta pieni (n.1/4) osa erilleen pinnan muruseosta varten. Sekoita jäljelle jääneeseen taikinaan tilkka, n. 1-2 rkl, vettä, jotta saat taikinasta suunnilleen koossapysyvän. Painele taikina uunivuoan pohjalle.

- Puhdista raparperit ja pilko ne kattilaan. Lisää tilkkanen vettä ja sokeri (itse en lisännyt vettä ollenkaan, koska tein pakastetuista raparpereista). Kuumenna seos kiehuvaksi, katkaise levystä virta ja jätä raparperihilloke hautamaan kannella peitettynä n. 15 minuutiksi (ai joo, tällä tavalla hillokkeeseen sais ehkä jäämään suurempia raparperin paloja....Minä keittelin ihan kuin normihilloa ja raparperit pehmeni ja hajosi kokonaan. Mutta ei haitannut, ehkä tykkäänkin enempi näin).

-Ota hillokekattilasta lientä talteen täytettä varten. Minulla lientä ei kuitenkaan näkyvästi jäänyt, joten kaadoin hillon siivilään ja painelin lusikalla, näin lientä irtosi reilustikin.

- Levitä jäähtynyt hilloke vuokaan piirakkapohjalle.

- Sekoita rahkatäytteen kaikki raaka-aineet keskenään. Kaada täyte vuokaan raparperihillokkeen päälle. Murustele loppu taikina täytteen päälle.

-Paista 175 asteisen uunin alaosassa n. 50 minuuttia.

Vinkkejä!

-Raparperihillokkeen kannattaa antaa jäähtyä ennen pohjataikinan päälle laittoa, jotta taikinan voi ei sula. Tämän takia hillokkeen voi, ja kannattaakin, keittää jo etukäteen valmiiksi.

-Pohjataikina on mitoitettu varmaan aika tarkasti juuri ohjeessa mainitun kokoiselle vuoalle. Minulla suorakaidevuoka on n.25x35 ja siihen taikina ei riittänyt (tosin jätin muruseosta vähän liiankin paljon). Pyöreään 26-senttiseen vuokaan sai kivan paksuisen pohjan, mutta täyte ei kyllä sitten lähellekään kaikki sopinut vuokaan.

-Tee piirakka tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta maut tasaantuvat (oli kuitenkin hyvää jo tekopäivänäkin...)

-Piirakka on hyvää sellaisenaankin, mutta halutessaan sen voi "aateloida" mansikkasoseella.