Eilen vietettiin mukava ilta mukavassa seurassa ja suolaisen syötävän jälkeen herkuteltiin banaanimoussekakulla. Kuva ei ole imarteleva, nappasin sen yöllä jäljelle jääneestä kakkusesta leikatusta palasta. Ohje kakkuun on Sirpa Talkan kirjasta "Tee hyvä kakku - kodin kakkukoulu", mutta koska tekovaiheessa kaikki ei mennyt niinkuin Strömsössä, kirjaan ohjeen tähän niinkuin sen itse loppuseltaan sovelsin... (eli tuon banaanimoussen osalta kehittelin omiani).

1303622798_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

POHJA

3/4 dl perunajauhoja

2 rkl kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

3 kananmunaa

1 munanvalkuainen

1 ½ dl sokeria

ESPRESSOTÄYTE

50 g kookosrasvaa (minä korvasin tämänkin voilla)

50 g voita

ripaus suolaa

1 ½ dl tomusokeria

2 rkl kaakaojauhetta

3 rkl espressolikööriä (korvasin vahvalla, kylmällä kahvilla)

BANAANIMOUSSE

2 dl vispikermaa

2 liivatelehteä

1 banaani

1 rkl sitruunamehua

150 g maitosuklaata

2 munanvalkuaista

n. 1 rkl vettä

* Vuoraa n. 30x40 cm:n kokoinen uunipelti leivinpaperilla.

* Sekoita keskenään torttupohjaan tulevat kuivat aineet. Vatkaa munat, sokeri ja valkuainen kovaksi vaahdoksi. Lisää kuivat aineet varovasti nostellen vaahtoon ja levitä taikina pellille. Paista 250 asteessa uunin keskiosassa n. 5 minuuttia (lämpötila tuntuu kovalta ja itsekin sitä epäilin, mutta toimii).

* Kumoa kypsä pohja sokeroidulle leivinpaperille. Leikkaa jäähtyneestä pohjasta kaksi pyöreää palaa, jotka ovat halkaisijaltaan parisen senttiä pienempiä kuin irtopohjavuokasi (minä käytin 24 senttistä vuokaa ja pohjat leikkasin n. 22 senttisiksi).

* Vuoraa irtopohjaisen kakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Vuoraa vuoan sisäreunat reunakalvolla/leivinpaperista tehdyllä kaitaleella.

*Tee espressotäyte. Sulata rasvat ja sekoita joukkoon muut raaka-aineet  - kannattaa vatkata vaikka sauvasekoittimen vispiläosalla, jolloin tomusokeri ei jää paakuiksi vaan sekoittuu tasaiseksi massaksi. Pane seos hetkeksi jääkaappiin jähmettymään (varmaan noin puoleksi tunniksi, kuitenkin sen verran aikaa, että seos on "paikallaan pysyvää" eikä enää valuvaa). Nosta vuokaan kääretorttulevy. Levitä päälle jähmeää espressotäytettä. Nosta päälle toinen kakkulevy. Eli siis kokoamisvaiheen kuva, jossa täytteen päältä puuttuu vielä kakkulevy:

1303622731_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

*Vispaa banaanimoussea varten kerma vaahdoksi ja pane se sitten kylmään odottamaan.

* Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi.

* Paloittele banaani lautaselle ja soseuta se haarukalla painellen. Purista joukkoon sitruunamehu tummumisen estämiseksi.

* Sulata suklaa joko vesihauteessa tai varovasti mikrossa.

* Sekoita keskenään kermavaahto ja jäähtynyt sula suklaa sekä banaanisose.

* Sulata liivatelehdet tilkkaan kuumaa vettä ja kääntele sitten jäähtynyt liivateseos täytteen joukkoon.

* Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele varovasti täytteen joukkoon.

* Kaada banaanimousse vuokaan toisen "kakun" päälle, täytä myös reunaan jäänyt tyhjä ura huolella. Pane kakku pakastimeen seuraavaan päivään.

* Irrota jäätynyt kakku vuoasta tarjoiluvadin päälle. Anna kakun sulaa jääkaapissa noin neljä tuntia. Koristele esim. suklaalastuilla ja tomusokerilla.