Paikallisen Mannerheimin Lastensuojeluliiton toimintaan kuuluu myös Perhekahvilatoiminta (eli paikka, jossa äidit/isät/mummot/perhepäivähoitajat jne. voivat tavata toisiaan, aikuiset saavat aikuista juttuseuraa ja lapset leikkikavereita). Perhekahvilan vetäjä kysäisi minulta alkutalvesta tulisinko pitämään sinne jonkinlaista kakkukoulua - käääks, ihanhan tässä yrityksen ja erehdyksen kautta itekin mennnään! No, lupauduin kuitenkin ja tänään sitten "vierailin" tapaamisessa kakkuilun merkeissä. Koristeet on talvista sorttia, sillä alunperin minun piti mennä kakkuilemaan jo kuukausi sitten laskiaisen aikaan, mutta pienen miehen sairastelu muutti suunnitelmat.

1268652647_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1268652688_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1268652727_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pohjana 6 munan vaalea peruspohja

Kostutus mandariinisäilykkeen mehulla

Täyte: mandariinia (säilykepurkista) muussattuna, appelsiinituorejuustotäyte

Kuorrutus: Flora vispi ja maitorahka, himppunen vaniljakreemijauhetta

Koristeet sokerimassa-marsipaania. Kuusiin tein ensin kartiot sokerimassasta ja sitten pursottelin pikeeriä lumeksi. Lisänä kakussa kaupan valmiita lumihiutaleita.

Perhekahvilatapaaminen kestää aina kerrallaan kaksi tuntia, joten hirveästi siinä ei ole aikaa alkaa ihmeitä tekemään. Niinpä täytin kakun jo eilen ja koristelukin on aika simppeliä sorttia. Koska oli tarkoitus, että kävijöille jotain vinkkiä tarttuisi mukaan, tein kakkuun himppu erilaiset reunat. Ensin tein sileän reunan  ja sitten malliksi koripunospursotusta neljään lohkoon kakun kylkeen.

Ja sitten niitä vinkkejä: (osalle nämä lienee aivan peruskauraa - kertaus on opintojen äiti- , mutta jospa osalle on jotain uuttakin). Koristelupuolella puhuttiin vain kermakakuista.

*Huoneenlämpöiset raaka-aineet

* Jos kakun tekee vanhalla kunnon "kaikkea saman verran" -ohjeella, laita jauhoista 2/3 vehnäjauhoja ja 1/3 perunajauhoja (ainakin mun mielestä näin tulee parempi kuin jos laittaa jauhoista puolet vehniä ja puolet perunajauhoja)

* Jauhot lisätään muna-sokerivaahtoon siivilän läpi, jolloin ne saa vaahtoon tasaisemmin eikä siihen jää jauhopaakkuja, jotka sitten saavat kakun kohoamaan epätasaisesti. Jauhot nostellaan ja käännellään vaahtoon, ei vatkata.

* Jos paistaa levypohjia, kannattaa leivinpaperi voidella kevyesti voilla - pohja irtoaa helpommin paperista.

* Paista kakkupohjaa 40 minuuttia 175 asteessa . Puolessa tunnissakin kakku on kyllä kypsä, mutta lisäaika tekee kakusta täysin, täysin kypsän eikä se "kutistukaan" uunista oton jälkeen niin paljoa. (En kyllä tiedä tälle mitään tieteellistä selitystä, mutta nyt on käytäntö näyttänyt, että tämä kikka oikeasti toimii). Jos kakku meinaa tummua pinnalta liikaa, laita leivinpaperi suojaamaan pintaa. Huom! Tietenkin uuneissa on eroja eli etsi omasta uunistasi se lämpötila, jossa kakku paistuu hitaasti ja varmasti muttei kuitenkaan pala karrelle Nauru

* Anna pohjan jäähtyä vuoassaan uunista oton jälkeen sen verran, että vuokaan voi jo koskea paljain käsin (n. 10 min) ja kumoa sen jälkeen leivinliinan päälle. Näin vältyt paksulta sokerikerrokselta kakun päällä joka tulee herkästi, jos kakun kumoaa sokeroidun leivinpaperin päälle.

* Jätä vuoka kakun päälle kumoamisen jälkeen, jotta kosteus ei haihdu kakusta eikä se kuivu. Levypohjat kannattaa suojata tuorekelmulla.

* Täytä kakku irtopohjavuoan reunuksen sisään, jolloin kakku säilyttää muotonsa paremmin ja toisaalta täytekerroksista voi tehdä korkeammat. Jos tämä ei ole mahdollista, hyydytä täytettä jonkin aikaa jääkaapissa ennen kakun väliin laittoa.

* Muotokakkuihin ja korkeisiin kakkuihin sekä erilaisilla kuorrutteilla päällystettyihin kakkuihin täyte kannattaa tehdä jämäkämpänä kuin perustavalliseen kermakakkuun. 

* Laita pursotuskerman joukkoon maitorahkaa, joka jämäköittää kermaa ja pursottaminen itsessään on helpompaa sekä pursotusjälki "terävämpää". Ite teen seoksen suhteella 2 purkkia flora vispiä, noin purkillinen rahkaa (vähän riippuu kuinka jämäkkää vaahto on ilman rahkaa).

* Kermavaahtoa voi tukevoittaa myös vaniljakreemijauheella. Enemmissä määrin käytettynä jauhe tekee kermasta vähän kellertävän eli huomioi tämä jos haluat vitivalkoisen pursotuksen. Lisäksi tuo seikka kannattaa muistaa kermaa värjätessä - sinistä väriä lisätessä lopputulos voikin olla vihertävä!

* Ite tykkään käyttää pursotuksiin flora vispiä (vaikkei varsinaisesti kermaa olekaan). Sitä ei oikeastaan saa ylivatkautumaan kuten on joskus itellekin käynyt kuohukerman kanssa, ja flora vispillä saa kauniin pursotusjäljen. Lisäksi se kestää kakun päällä paremmin lämpimässä tarjolla oloa kuin kermat.

* Ennen kakun kuorruttamista tee reunoihin ns. murureunus eli sipaise kakku kauttaaltaan ohuesti kermavaahdolla (tai cremellä), jotta varsinaiseen kuorrutteeseen ei tartu kakunmurusia.

* Kerman/kreemin saa tasaiseksi ja siloiseksi kakun reunoilla ja pinnalla kun käyttää kuumaa veistä tai lastaa. Kasta veitsi/lasta kuumassa vedessä, kuivaa ja Voilà - sileää jälkeä!

* Pyyhi tylla (eli pursotinterä) pursotuksen aikana silloin tällöin puhtaaksi, jotta pursotusjälki säilyy kauniina ja terävänä.

* Älä täytä pursotinpussia liian täyteen, ehkä 2/3 on hyvä. Kierrä pussin suu tiukasti kiinni tai käytä pussinsulkijaa.